Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016

Γνωρίζετε ότι...Το μέγεθος των μορίων είναι πάρα πολύ μικρό. Ένα μόριο νερού είναι τόσες φορές μικρότερο από μια σταγόνα νερού, όσες περίπου φορές μικρότερο είναι ένα πορτοκάλι από τη Γη μας. (Η αναλογία είναι αμφισβητήσιμη γιατί τα μεγέθη των πορτοκαλιών διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους).

Για να μετρήσει κανείς τα μόρια που περιέχονται σε ένα μόλις γραμμάριο νερού, με ρυθμό ένα μόριο ανά δευτερόλεπτο, θα χρειαστεί 1.000.000.000.000.000 χρόνια!!!

Η καρδιά της ύλης, το άτομο, είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος του κενός χώρος. Έτσι αν το κάθε άτομο συμπιέζονταν ώστε να καταλάβει χώρο ίσο με τον πυρήνα του, τότε το υλικό μιας στήλης του Ολυμπίου Διός θα έπιανε χώρο μικρότερο από τη γομολάστιχα στο άκρο του μολυβιού. (Θα είχε όμως περίπου το ίδιο βάρος με το βάρος της κολώνας).
(Σημείωση: Η προσέγγιση αυτή είναι υπεραπλουστευμένη, εφ όσον και όλες οι στήλες δεν έχουν την ίδια μεταξύ τους μάζα, ούτε φυσικά και οι γομολάστιχες των μολυβιών είναι όλες όμοιες. Κρατήθηκε όμως σαν ένα εντυπωσιακό μακροσκοπικό "ανάλογο").

Το "ευτελές" κάρβουνο και το πανάκριβο διαμάντι είναι από χημική άποψη το ίδιο ακριβώς σώμα (άνθρακας). Διαφέρουν μόνο στον τρόπο με τον οποίο συνδέονται μεταξύ τους τα άτομα του άνθρακα.

Όλα τα μέταλλα δεν είναι σκληρά όπως νομίζουμε. Υπάρχουν μέταλλα όπως είναι ο υδράργυρος που στις συνήθεις συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας είναι υγρά ή άλλα όπως π.χ. το κάλιο ή το νάτριο που είναι πολύ μαλακά και ελαφρά και αν τα αγγίξει κανείς μπορούν να του προκαλέσουν εγκαύματα. Τα τελευταία αυτά μέταλλα αντιδρούν πολύ βίαια με το νερό και το διασπούν σχηματίζοντας ουσίες που ονομάζονται βάσεις. Κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των μετάλλων είναι ότι είναι καλοί αγωγοί της θερμότητας και του ηλεκτρισμού και ότι έχουν μεταλλική λάμψη.

1 σχόλιο:

Πυθαγόρας

Βικιπαίδεια πληροφορίες για τον Πυθαγόρα   https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%85%CE%B8%CE%B1%CE%B3%CF%8C%CF%81%CE%B1%CF%82 διάφορ...